perjantai 3. helmikuuta 2017

Piirijoukkuetoiminnan uudistus on täysi napakymppi

Perinteinen piirijoukkuetoiminta ja piirijoukkuecup (ex Pohjola cup) olivat vuodesta 1973 alkaen olennainen osa Palloliiton pelaajakehityspolkua kohti nuorisomaajoukkueita.  Viime syksynä toimintaan tuli kuitenkin täydellinen muutos, kun sen korvasivat kokonaan uudet Huuhkaja- ja Helmaripäivät. Uusi toimintamalli tukee täydellisesti seurojen toimintaa osana Palloliiton strategista valintaa pelaajien laadukkaasta arjesta. Suurelle yleisölle uusi toimintamalli ei ole vielä kovinkaan tuttu, joten avaan tässä kirjoituksessa uuden toimintamallin etuja suhteessa vanhaan piirijoukkuetoimintaan. Ja niitä löytyy paljon.

Aiemmassa piirijoukkuetoimintamallissa pelaajat valittiin piirijoukkueen harjoituksiin ja pelitapahtumiin seurajoukkueistaan. Toiminta ei kuitenkaan kytkeytynyt tarpeeksi konkreettisesti pelaajien oman joukkueen arkeen ja tämä aiheutti pelaajakehityksen fragmentoitumista eri toimijoiden ja toimintamallien välille. Seurajoukkueiden valmentajat olivat liian kaukana toiminnan ytimestä ja siitä mitä piirijoukkueen tapahtumissa tehtiin. Seurajoukkueen harjoitukset ja pelaajan laadukas arki tulisi kuitenkin olla kiinteästi se ympäristö, jossa 90% pelaajan kehittymisestä tapahtuu omatoimisen harjoittelun ohella. 

Nykyisessä Huuhkaja- ja Helmaripäivien mallissa puolestaan lähtökohtana toiminnalle on joukkueiden ja valmentajien tukeminen. Kun pelaajat osallistuvat piirien järjestämään toimintaan oman seurajoukkueensa kautta, on toiminnan keskiössä kirjaimellisesti pelaajien arki. Tapahtumat ovat myös paljon muutakin kuin otteluita muita joukkueita vastaan. Uuden mallin avulla luodaan valmis paketti seuroille tuoda joukkueensa hyviin olosuhteisiin kehittämään pelaajiaan ja valmentajiaan yhdessä seuran valmennuspäällikön ja piirien toimihenkilöiden tuella. 

Eri alueilla on hieman erilaisia malleja toteuttaa toimintaa, mutta tämä on ainoastaan hyvä asia, koska eri seuroilla on erilaisia tarpeita toimintansa tukemiseen. Esimerkiksi Helsingin piirissä on joukkueille nimetty ulkopuoliset tutorit auttamaan joukkueen valmentajaa hänen työssään. Tutorit ovat kokeneita valmentajia, jotka seuraavat joukkueen ottelut tapahtumapäivänä ja käyvät otteluiden välissä valmentajan kanssa videoklippien kautta läpi näkemyksiään joukkueen pelaamisesta ja pelin kehittämisestä. Parhaimmillaan kehitystä valitusta aihepiiristä näkyy jo päivän toisessa ottelussa. Tapahtumapäivien välissä tutorit menevät mukaan joukkueen omiin harjoituksiin, joista he antavat jälleen palautteen joukkueen valmentajalle ja keskustelevat tekemisen kehittämisestä. Kaikki tapahtumien ottelut kuvataan ja toimitetaan seurajoukkueille myöhempää käyttöä varten. Tapahtumia yhdelle joukkueelle tulee talvikauden aikana 2-4. Kun yhden tapahtuman hinta vaihtelee olosuhdekustannuksista riippuen 100-300e välillä sisältäen kaiken pelaajien ruokailuista, tuomareista, otteluiden videointeihin ja tutorin tukeen voidaan kustannusta pitää todella kohtuullisena suhteessa saatuihin etuihin. 

Esimerkki Huuhkaja- ja Helmaripäivien ohjelmasta yhden joukkueen osalta:

9.00-10.00 kokoontuminen hallille ja valmistautuminen otteluun
10.00-11.00 1. ottelu
11.30-12.00 Ruokailu
12.30-13.30 Kehityskeskustelu tutorin, valmentajan ja valmennuspäällikön kesken. Pelaajat tekevät koulutehtäviä.
13.30-14.30 valmistautuminen otteluun
14.30-15.30 2. ottelu
15.30-15.45 Loppukeskustelut ja palaute pelaajille. Kotiin lepäämään

Pelaajatarkkailu on toki edelleen tärkeässä roolissa tapahtumia etenkin C14 ikäluokassa, mutta pelaajille tämä ei näy enää niin selkeänä. Aluejoukkuevalmentajat tarkkailevat tapahtumissa yhdessä piirin tutoreiden kanssa pelaajia ja tämän perusteella valitaan pelaajat kesäkuussa Eerikkilän urheiluopistolla pelattavaan ”uuteen piirijoukkuecupiin”, joka toimii käytännössä samalla aloituspotkuna syksyllä alkavaa aluejoukkuetoimintaa varten. Uudessa mallissa tulee olemaan aiempaa konkreettisemmin mukana myös valmentajakoulutus ja pelaajien urheilijana kasvamisen tukeminen.  

Aiemman piirijoukkuetoiminnan focuksen keskittyessä ennen kaikkea pelaajatarkkailuun, on tilalle nyt kehitetty malli, jossa joukkueet ja niiden toiminnan kehittäminen on nostettu keskiöön. Toivottavasti seurat ymmärtävät uuden toimintamallin edut ja ottavat tästä hienosta mahdollisuudesta kaiken irti oman pelaajakehityksensä tueksi.

Marko Honkanen

Ex-piirijoukkuevalmentaja, nykyinen Huuhkaja- ja Helmaripäivien tutor

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti